Chateau Cheval Blanc 2016

Chateau Cheval Blanc 2016

Chateau Cheval Blanc 2016

Bewertungen: Lorenc Dudas (04/2016): Punkte 97-99
Wine Enthusiast: Punkte 97-99
Wine Advocate : Punkte 97-99
James Suckling: Punkte 98-99
Vinous: Punkte 96-99

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Lorenc Dudas (04/2016): 97-99 Punkte
Wine Enthusiast: 97-99 Punkte
Wine Advocate : 97-99 Punkte
James Suckling: 98-99 Punkte
Vinous: 96-99 Punkte
Weitere Jahrgänge:
755,00 € *

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Artikelnummer: VD10087

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  • VD10087
  • Lorenc Dudas (04/2016)

Weinwisser "Dichtes Granat, satt in der Mitte, mit feinem, violettem Schimmer am Rand. Das... mehr

Weinwisser
"Dichtes Granat, satt in der Mitte, mit feinem, violettem Schimmer am Rand. Das Bouquet gibt sich nur ganz langsam preis, fast scheu. Dann steigen doch kleine, konzentrierte schwarze Beeren, dunkle Edelhölzer, Irisblüten, etwas Malz und dahinter feinduftige Schattenmorellen auf. Nimmt zunehmend an Komplexität zu.

Am kräftigen Gaumen mit stützendem, perfekt ausgereiftem Tannin, vielschichtig mit Graphitnoten, Lakritze, Wacholder sowie Wildkirschen und einem Hauch Rosmarin. Sehr komplex bis ins ganz langanhaltende, erhabene Finale. Eine elegante Cheval-Blanc- Delikatesse mit gewaltigem Potenzial!" 

18 Monate in zu 100% neuen Barriques gereift. 59% Merlot, 38% Cabernet Franc, 3% Cabernet Sauvignon. 

Wine Advocate 
"The 2016 Cheval Blanc is a blend of 59% Merlot, 38% Cabernet Franc and (the return of) 3% Cabernet Sauvignon from the gravel soils since in this vintage the vines showed absolutely no stress. It delivers 14.25% alcohol with an IPT of 75 and a pH 3.67, which Pierre Lurton told me is a little lower than normal. As usual, it is matured in 100% new oak. It has a very pure, correct and quite penetrating bouquet with black cherries, blackcurrant, graphite and a touch of wild mint. It is bashful at first but opens with confidence with aeration (incidentally, I allowed my sample 40 minutes to open).

The palate is medium-bodied with filigree tannin and a killer line of acidity that imparts so much freshness from the starting gun. That soupçon on Cabernet Sauvignon does make a difference, lending a subtle vein of graphite that runs throughout the wine. It remains linear, with laser-like focus towards the extraordinarily persistent finish, pencil lead on the "HB" aftertaste. This is a classic and intellectual Cheval Blanc, not as charming perhaps as the 2015 Cheval Blanc, but it will unquestionably age gracefully over decades not years." Reviewed by Neal Martin 

Weitere Informationen über das Weingut Chateau Cheval Blanc

What makes Cheval Blanc so unusual is three main soil types – fine textured with clay, more coarsely textured with gravel, and large gravel with sand – that constitute a veritable patchwork.   This singular terroir is made up primarily of clay and large-size gravel in certain plots and sandy soil with smaller gravel in other parts. Some estates in Saint-Emilion have excellent gravelly soil, while others in Saint-Emilion and Pomerol have very good clay soils.  Cheval Blanc, on the other hand, is blessed with both types of soil in fairly equal proportions.

The most is made of this natural advantage thanks to an original combination of grape varieties: 49% Cabernet Franc, 47% Merlot, and 4% Cabernet Sauvignon. Each plot has its own specific profile due to the age of the vines, surface area, kind of soil, type of rootstock and grape variety, etc.  Therefore, it only follows that the wine produced from each plot has its own profile too. 

Chateau Cheval Blanc 
33330 Saint Émilion 
Frankreich / France

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Land: Frankreich
Anbaugebiet: Bordeaux
Appellation: Saint Emilion
Klassifikation: Premier Grand Cru Classé A
(Wein)art: Rotwein
Rebsorte(n): Cabernet Franc, Merlot
Geschmack: Trocken
Jahrgang: 2016
Ausbau: Barrique/Holzfass
Trinkreife: 2024-2060
Trinktemperatur: 16°C-18°C
Boden: Lehm, Kies, sandiger Boden
Verpackung: Holzkiste
Allergene: enthält Sulfite
Verschluss: Naturkork
Weinwisser "Dichtes Granat, satt in der Mitte, mit feinem, violettem Schimmer am Rand. Das... mehr

Weinwisser
"Dichtes Granat, satt in der Mitte, mit feinem, violettem Schimmer am Rand. Das Bouquet gibt sich nur ganz langsam preis, fast scheu. Dann steigen doch kleine, konzentrierte schwarze Beeren, dunkle Edelhölzer, Irisblüten, etwas Malz und dahinter feinduftige Schattenmorellen auf. Nimmt zunehmend an Komplexität zu.

Am kräftigen Gaumen mit stützendem, perfekt ausgereiftem Tannin, vielschichtig mit Graphitnoten, Lakritze, Wacholder sowie Wildkirschen und einem Hauch Rosmarin. Sehr komplex bis ins ganz langanhaltende, erhabene Finale. Eine elegante Cheval-Blanc- Delikatesse mit gewaltigem Potenzial!" 

18 Monate in zu 100% neuen Barriques gereift. 59% Merlot, 38% Cabernet Franc, 3% Cabernet Sauvignon. 

Wine Advocate 
"The 2016 Cheval Blanc is a blend of 59% Merlot, 38% Cabernet Franc and (the return of) 3% Cabernet Sauvignon from the gravel soils since in this vintage the vines showed absolutely no stress. It delivers 14.25% alcohol with an IPT of 75 and a pH 3.67, which Pierre Lurton told me is a little lower than normal. As usual, it is matured in 100% new oak. It has a very pure, correct and quite penetrating bouquet with black cherries, blackcurrant, graphite and a touch of wild mint. It is bashful at first but opens with confidence with aeration (incidentally, I allowed my sample 40 minutes to open).

The palate is medium-bodied with filigree tannin and a killer line of acidity that imparts so much freshness from the starting gun. That soupçon on Cabernet Sauvignon does make a difference, lending a subtle vein of graphite that runs throughout the wine. It remains linear, with laser-like focus towards the extraordinarily persistent finish, pencil lead on the "HB" aftertaste. This is a classic and intellectual Cheval Blanc, not as charming perhaps as the 2015 Cheval Blanc, but it will unquestionably age gracefully over decades not years." Reviewed by Neal Martin 

Weitere Informationen über das Weingut Chateau Cheval Blanc

What makes Cheval Blanc so unusual is three main soil types – fine textured with clay, more coarsely textured with gravel, and large gravel with sand – that constitute a veritable patchwork.   This singular terroir is made up primarily of clay and large-size gravel in certain plots and sandy soil with smaller gravel in other parts. Some estates in Saint-Emilion have excellent gravelly soil, while others in Saint-Emilion and Pomerol have very good clay soils.  Cheval Blanc, on the other hand, is blessed with both types of soil in fairly equal proportions.

The most is made of this natural advantage thanks to an original combination of grape varieties: 49% Cabernet Franc, 47% Merlot, and 4% Cabernet Sauvignon. Each plot has its own specific profile due to the age of the vines, surface area, kind of soil, type of rootstock and grape variety, etc.  Therefore, it only follows that the wine produced from each plot has its own profile too. 

Chateau Cheval Blanc 
33330 Saint Émilion 
Frankreich / France

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Anbaugebiet: Bordeaux
Appellation: Saint Emilion
Klassifikation: Premier Grand Cru Classé A
(Wein)art: Rotwein
Rebsorte(n): Cabernet Franc, Merlot
Geschmack: Trocken
Jahrgang: 2016
Ausbau: Barrique/Holzfass
Trinkreife: 2024-2060
Trinktemperatur: 16°C-18°C
Boden: Lehm, Kies, sandiger Boden
Verpackung: Holzkiste
Allergene: enthält Sulfite
Verschluss: Naturkork
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